Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αδελφική αντιζηλία ή αμφιθαλής αντιπαλότητα

         
sibling rivalry

         

Ερμηνεία:

Η ύπαρξη ζήλιας και ανταγωνισμού ανάμεσα σε αδέλφια. 

Η αντιπαλότητα των αδελφών ή αμφιθαλής αντιπαλότητα μπορεί να υπάρξει σε πολλές οικογένειες και συχνά δημιουργεί μια αγχωτική και δύσκολη κατάσταση για τους γονείς. 

Η άφιξη ενός νέου μωρού προκαλεί συχνά τα μεγαλύτερα αδέλφια να αισθάνονται εκτοπισμένα, απογοητευμένα, θυμωμένα και ακόμη και χωρίς αγάπη. 

Η ηλικία, το φύλο, η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία, καθώς και η γονική συμπεριφορά είναι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν το βαθμό, στον οποίο συμβαίνει η αδελφική αντιπαλότητα. 

Συχνές αντιδράσεις των μεγαλύτερων αδελφών στη γέννηση ενός νέου μωρού περιλαμβάνουν επιθετικότητα στο νεογέννητο, συμπεριφορά παλινδρόμησης και συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή και ανεξαρτησία.

Συνιστάται προληπτική καθοδήγηση για να βοηθήσει τους γονείς να προετοιμάσουν επαρκώς το μεγαλύτερο παιδί τους για την άφιξη ενός νέου αδελφού. 

Οι στρατηγικές για τη διαχείριση της αντιπαλότητας των αδελφών περιλαμβάνουν την ανοιχτή επικοινωνία γονέα-παιδιού, ίση μεταχείριση των αδελφών, μη παρέμβαση σε συγκρούσεις αδελφών, απόσπαση της προσοχής και διαχωρισμός. 

Οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συναισθήματα ζήλιας ανάμεσα στα αδέλφια, παρέχοντας ένα υποστηρικτικό, προστατευτικό  περιβάλλον, που επιτρέπει σε κάθε παιδί να αισθάνεται ασφαλές και αγαπημένο.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Sibling violence silenced: rivalry, competition, wrestling, playing, roughhousing, benign.Phillips DA, Phillips KH, Grupp K, Trigg LJ.ANS Adv Nurs Sci. 2009 Apr-Jun;32(2):E1-E16.

Sibling rivalry, peace, love, and environmental debate in the 21(st) century. Brain RA, Brain RG.Integr Environ Assess Manag. 2018 Mar;14(2):302-303.

An evolutionary switch from sibling rivalry to sibling cooperation, caused by a sustained loss of parental care.Rebar D, Bailey NW, Jarrett BJM, Kilner RM.Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Feb 4;117(5):2544-2550.

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: